NOLA

18 september 2024 - New Orleans, Verenigde Staten

Dinsdag 17 september

New Orleans

We zijn relatief laat wakker. Gauw naar het ontbijt, we hebben meer te doen vandaag. Als we de gordijnen open doen is het mistig op de Mississippi. Het ontbijt valt wat tegen. Er staan twee personen achter een buffet en dan moet je maar zeggen wat je hebben wilt maar je kunt niet zien wat er in de schalen zit en of er nog andere keus is. De keuze is in ieder geval niet reuze maar we doen het ermee. We pakken onze spullen weer in en gaan onderweg. Onze eerste stop is nog in Natchez, Stanton Hall. Deze hadden we gisteren nog gemist maar gelukkig hebben we hulp vanuit Nederland (Thanx Harry). We verlaten Natchez en gaan richting Baton Rouge. Al snel volgt de staatsgrens van Louisiana. Nummertje 6 van 7. De wegen zijn gelijk een stuk slechter. Bij Baton Rouge komen we in de file én komen we eindelijk een Starbucks tegen. Hoogste tijd voor koffie!

Als de koffie op is is ook de file opgelost. Prima! We zien nu dat hier meer suikerriet geteeld wordt. We naderen de Mississippi en moeten een giga brug over. Aan de ene kant is het droog en aan de andere kant is het nat. Bijzonder. Aan deze kant van de Mississippi ligt een gigantische opslag voor olie en/of olieproducten. Als we op Oak Alley plantation aankomen heeft het zo te zien net geregend. We parkeren de auto en kopen kaartjes zonder toegang tot het huis, dat geloven we wel. De slavenhuisjes en de rest spreken ons meer aan.

Deze suikerplantage schitterde in Quentin Tarantino's film 'Django Unchained'. Het is een van de mooiste plantages in het Diepe Zuiden, met een grote oprijlaan en statig woonhuis. We lopen en kijken wat rond. De zon is erbij gekomen en het wordt al goed warm. Terug naar de auto en op naar Laura plantation, 7 minuten verderop. We rijden over plantation alley, tussen New Orleans en Baton Rouge kun je van I-10 afwijken om de zogenaamde Plantation Alley te rijden. Je komt dan langs prachtige huizen uit de 19-de eeuw die verspreid liggen aan de Mississippi-rivier. Ook kom je langs vele plantages. De beroemdste zijn Nottoway, Houmas House Oak Alley en Laura, maar ook langs minder bekende plantages. Wij rijden door naar Laura plantation. Dit is een gerestaureerde Creoolse plantage. Voorheen stond het bekend als Duparc plantation en is belangrijk vanwege het vroeg 19e eeuwse grote huis in Creoolse stijl en verschillende overgebleven bijgebouwen, waaronder twee slavenhutten. Het is een van de slechts 15 plantagecomplexen in Louisiana met zoveel complete gebouwen. Vanwege het historische belang staat de plantage in het nationaal register van historische plaatsen. De site, in St. James Parish, Louisiana, is ook opgenomen op de Louisiana African American Heritage Trail. We twijfelen even of we wel naar binnen willen. Het is namelijk niet mogelijk om op eigen gelegenheid rond te lopen maar is alleen met gids toegankelijk. Daarvoor moeten we nog wel een half uur wachten en de rondleiding zelf duurt ongeveer 70 minuten. Maar goed, we zijn er nu dus doen we het maar. Het is nu echt goed warm maar in het huis en op de porch is het door de wind goed te doen. Het vervolg van de tour gaat door de tuin maar is op de stopplekken wel overdekt. De dame die de rondleiding doet is niet op haar mondje gevallen en klets 70 minuten non stop. Af en toe is het wel wat lastig te volgen maar al met al is het een interessante rondleiding. Als de rondleiding is afgelopen zijn we wel een beetje gaar. Terug naar de auto en door naar New Orleans (NOLA). Dat is nog een uurtje rijden. Het is behoorlijk druk op de weg zeker bij NOLA zelf. De routeplanner en navigator leiden ons veilig naar het hotel in het french quarter. We zitten hartje stad vlak achter Bourbon Street. French Quarter is de oudste en bekendste wijk in New Orleans. De wijk is een wirwar van gezellige straten met cafés, musea en muziekclubs. Er zijn typisch Spaanse pleintjes en balkons, een overblijfsel uit de koloniale tijd. Jackson Square is het historische hart van French Quarter, het grote plein wordt omringd door historische gebouwen zoals de St. Louis Cathedral, de Cabildo (waar de Louisiana Purchase getekend werd en tegenwoordig het Louisiana State Museum gevestigd is) en de Presbytére, een museum over Mardi Gras (carnaval). In Bourbon Street, kun je elk moment van de dag terecht kunt voor livemuziek in de vele bars. Lekker centraal dus. We parkeren de auto voor de deur en laden uit. De auto wordt valet geparkeerd, lekker handig! Wij checken in en brengen de koffers naar de kamer. Die ziet er leuk uit met een stenen muur (die blijkt nep maar blijft leuk). Prima voor twee nachten. We gaan de stad in. Beneden bij de receptie krijgen we van mr. Eddy een kaart van NOLA en een kortingsbon voor het avondeten bij Oceana. We zien wel even of we dat gaan doen. Mr. Eddy vertelt dat hij van Duitse komst is, hij wil naar Amsterdam, spreekt 40 talen en is muzikant. Oh ja, hij is ook nog medewerker van het jaar. Een multifunctioneel persoontje. We lopen door de stad onder andere door Bourbon Street. Een gezellige boel. Uiteindelijk eindigen we bij Oceana. Volgens Tripadvisor op nr. 3. Niks mis mee vinden ook wij. Wij hebben allebei een gumbo (een stoofpotje met rijst en brood). Na het eten gaan we nog even de stad in voor koffie. Onderweg weer naar toe komen we langs het politiebureau. Hier staat een agent en dikke sigaar te roken op straat. Haha. Na de koffie lopen we terug door Bourbon Street en met een ongeplande omweg terug naar het hotel. Vooral M is er wel klaar mee voor vandaag. We sluiten de dag af in de chill stand.

Het weer; de dag start met mist maar al snel komt de zon erbij en wordt het warm 30C