Ieper
Maandag 27 april
Koningsdag en reisdag
De wekker is gezet en na ons ochtendritueel pakken we in en rijden we rond 8u30’ richting Utrecht. Het is heerlijk rustig op de weg. Onze eerste stop doen we na Utrecht, bij Meerkerk. We treffen het, er is een Starbucks 😁 De sanitaire stop is bijna duurder dan de koffie maar dat komt waarschijnlijk omdat er één koffie gratis was (spaarkaart vol)) 😉 En route! Al snel volgt de grensovergang. Hierna is het druk en bij Antwerpen is het zelfs een stukje file rijden. Vooral de vrachtwagens die de boel ophouden zijn nogal irritant. Evengoed rijdt het wel door. Voor Gent doen we nog even een benenstrekstop. Het zonnetje komt er ook al lekker bij, genieten. Verder gaat het en ondanks de drukte rijdt het wel goed door. Na enen komen we aan in Ieper. Het ziet er uit als een gezellig oud vestingstadje. Poppies flat is in het centrum en we vinden het makkelijk dankzij de HarryHarry. M belt om in te checken want er is niemand aanwezig. Geen probleem, die is er over een minuut of 10. Op z’n elektrische step komt ie aan. We krijgen een appartement op de eerste etage. Die is net klaar dus kunnen we er gelijk in. We worden rondgeleid. Het is nog niet zo oud en ziet er netjes en ruim uit. Hier houden we het wel even uit. Voor de auto is er vlakbij parkeergelegenheid achter een hek. Ook prima. We laden gauw uit en zetten dan de auto weg. Beetje kruip door sluip door. Eerst de stad maar eens verkennen. Het is aardig op temperatuur ondertussen. Iets met korte mouwen had wel gekund. Via de stadswal met vette karpers in de gracht eromheen!! Lopen we richting stad. Eerst komen we de poort tegen waar dagelijks de last post wordt geblazen. Deze is groot en gevuld met namen van gesneuvelden. Indrukwekkend. Via het grote plein waar het museum is lopen we verder. Mooie stop voor koffie. Dat lukt op het plein. Wel buiten maar in de schaduw want het is ondanks de 18 C wel warm. Ons hoor je niet klagen. Na de koffie lopen we nog een rondje en lopen ook nog even terug naar de kazematten. Nog even naar de auto om wat spullen op te halen en dan even naar ons huisje. Daar chillen we even en installeren wat spulletjes. Na nog wat rommelen gaan we de stad weer in om wat te eten. We hebben gezonde trek 😁 we lopen weer richting het grote plein waar we eerder koffie dronken. Eettenten genoeg hier. We zetelen ons bij Au Miroir. W gaat voor de hamburger en M kiest stoofvlees met friet. M is ff van het padje als de serveerster vraagt of er ook “groentjes” bij moeten (verstaat rondjes 🤪) W is helderder gelukkig. Maar echt vlot zijn ze niet in de bediening dus de gewenste koffie slaan we over. Bij het afrekenen vraagt dezelfde serveerster of we het etiketje (bonnetje) ook willen. Leuk taaltje toch. Ter compensatie doen we een stukje verderop een ijsje. Mooi alternatief 😁 We maken nog even een rondje om het eten te verteren en gaan dan eerst huiswaarts voor de koffie. Die is sneller gezet dan waar we aten. Als de koffie op is vertrekken we weer voor de last post bij de poort die elke avond wordt geblazen. Het is er mega druk en een geroezemoes van jewelste. Op advies van onze host waren we al op tijd aanwezig maar het is al aardig vol. Op de kopse kant vinden we nog een plekje. Hier kunnen we alles goed volgen. Na de ceremonie lopen we nog even rond voor we weer huiswaarts gaan. Omhoog met de beentjes. Fijne dag zo.
Voor de liefhebber nog even wat geschiedenis over Ieper; https://nl.wikipedia.org/wiki/Ieper
Het weer; zonnig en warm 18C maar het voelt warmer.