Huiswaarts

5 september 2025 - Dronten, Nederland

Vrijdag 5 september

Huiswaarts

De wekker staat om 7.00. We pakken de auto in en terwijl we dat doen komt Manfred vast gedag zeggen. Als de auto gepakt is lopen we naar Ellen om afscheid te nemen. We krijgen een knuffel en twee potjes eigen gemaakte jam van fruit uit de tuin. We vertrekken, eerst naar Gerolstein, niet echt op de route, voor ontbijt bij Prümtaler. Dat is prima voor elkaar met broodjes, fruit, kwark en thee. Mooi op tijd vertrekken we richting Venlo. Onze eerst koffie stop duurt even want er is geen raststätte te bekennen. Pas bij Bedburg kunnen we er af. Koffie en even de benen strekken en weer door. Al snel zijn we bij de Nederlandse grens. Het rijdt allemaal aardig door. Nog twee Nederlandse baustellen en een paar kleine buitjes. Net iets voor tweeën zijn we weer thuis in Dronten.

Dronten ontleent zijn naam aan de historische Polder Dronthen, een door aangeslibd land ontstane polder bij Kampen, op de grens van de provincies Overijssel en Gelderland. In deze buitendijkse polder bevond zich een nu verdwenen buurtschap Dronthen.

De huidige buurt Polder Dronthen grenst aan het zuidwesten van de stad Kampen en maakt deel uit van de gemeente Kampen. In 2022 omvatte zij 35 huishoudens met in totaal 110 inwoners.

De plannen over de gemeente Dronten werden vanaf het begin van de jaren 50 gemaakt. De eerste concrete plannen begonnen in 1958, de bouw startte in 1960 en op 26 april 1962 vestigden zich er de eerste bewoners. Van begin af aan was er discussie of Dronten een dorp of een stad zou moeten worden. In eerste instantie werd uitgegaan van maximaal 15.000 inwoners, latere plannen voorzagen een groei tot 30.000 inwoners. In 2023 presenteerde de gemeente Dronten verdere groeiplannen naar een totaal van 60.000 inwoners in de gemeente. De plaats Dronten wordt aan zowel de zuid-, de oost- als de noordkant uitgebreid met nieuwe wijken. Deze groei moet in 2050 gerealiseerd zijn.

In de eerste plannen werd uitgegaan van tien kernen, net zoals in de Noordoostpolder: kleine kernen rondom een centrale hoofdplaats. Door veranderende opvattingen over vervoer (toenemend gebruik van bromfiets en auto) en de ervaring dat de kernen in de Noordoostpolder te klein waren gebleken, werd dit aantal verminderd. In verschillende stappen van de planfase werd het aantal kernen gereduceerd tot uiteindelijk drie: Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Bij de start van de bouw in 1960 waren de plaatsen Larsen en Zeewolde nog opgenomen in de planning. Ook deze twee plaatsen zijn uiteindelijk niet gerealiseerd. In 1965 werd definitief besloten slechts drie kernen te bouwen. De naam Zeewolde is later gebruikt voor een andere plaats in Zuidelijk Flevoland. Bij de bouw van Dronten werden verschillende wrakken gevonden van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog; om de slachtoffers daarvan te herdenken is het Vliegersmonument geplaatst.

Op 1 januari 1972 werd de gemeente Dronten bij wet ingesteld. Tot de instelling van de provincie Flevoland in 1986 nam het ministerie van Binnenlandse Zaken de meeste provincietaken waar; sommige taken werden door de gemeente zelf geregeld.

Het aantal inwoners schommelt iets boven de grens van 40.000 inwoners, die in 2010 werd overschreden, na een gestage groei in de periode 2002-2012.

Het weer; ‘s morgens al aardig fris maar gaandeweg de dag warmt het op naar 20C. Een paar kleine buitjes.