Gent
20 augustus 2026 - Gent, België
Donderdag 20 augustus
Of het komt van de Zeeuwse zeelucht maar de hele dag buiten gisteren was goed voor de nachtrust. We hebben prima geslapen. De weersvoorspellingen voor vandaag zijn niet al te best dus na het ontbijt vertrekken we richting Gent. Over de grens in België eerst maar even tanken. Scheelt €0,47 per liter met Dronten. Het rijdt lekker door naar Gent maar het parkeren is wat lastiger. De routeplanner wil ons over wegen sturen die niet voor ons toegankelijk zijn. Na een rondje van de zaak parkeren we toch op de gewenste P garage Vrijdagmarkt in het midden van het centrum. Een van de oudste pleinen van de stad en, zoals de naam doet vermoeden, elke vrijdag het toneel van een markt. Prima zo. Eerst maar even langs de Starbucks. Yes, we scoren weer een mokje voor de verzameling. We maken, net als gisteren, weer heel wat wandel meters en zien veel. Gent is, net als Brugge, voorzien van veel middeleeuwse gebouwen. Gent telt meer dan 9800 objecten die zijn aangemerkt als waardevol onroerend erfgoed. Een groot deel hiervan is beschermd erfgoed. Het Gentse stadssilhouet wordt gedomineerd door 'de drie torens', ook wel de Gentse torenrij genoemd: de 95 meter hoge belforttoren, de Sint Baafskathedraal (oorspronkelijk de Sint-Janskerk) en de Sint Niklaaskerk.
Het Gravensteen is rijk aan een groot aantal civiele bouwwerken, zoals dat onder meer te zien valt aan de Graslei en de Korenlei met hun voorname gildehuizen en andere panden, waaronder het Oud Postgebouw. Een van de grootste civiele monumenten in de binnenstad is het Gravensteen, een kasteel en grafelijke residentie uit de twaalfde eeuw met een nog vrijwel intact verdedigingssysteem. Het is de enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen.
Een ander gebouw met historische waarde is het Prinsenhof, waar in 1500 keizer Karel V geboren werd.
Tegen het belfort aan, dat dateert uit de veertiende eeuw en de status van UNESCO Werelderfgoed heeft, bevindt zich de Lakenhal, in de middeleeuwen het centrum van de Gentse wol- en lakenhandel. Vlak bij het belfort en de lakenhal ligt het laatgotische stadhuis. Het Geraard de Duivelsteen werd gebouwd in de dertiende eeuw, maar doorging door de jaren heen tal van veranderingen; vandaag de dag fungeert het als rijksarchief.
Met dank aan Wiki; https://nl.wikipedia.org/wiki/Gent (voor meer info klik de link aan of kopieer in je browser). 😁
Als we er genoeg van hebben gaan we terug naar de auto en op naar Knokke. We rijden nu veel sneller/soepeler de stad uit dan dat we er vanmorgen in reden. We rijden via Eede. Hier stak Wilhelmina de grens over na de 2e WO. Na een korte (📸) stop rijden we kruip door sluip door naar Knokke. Hier parkeren we in een P-garage in het centrum. Naar de kust is vanaf hier te wandelen gezellig door de winkelstraat. Er staat een forse bries. Op het nieuws werd net al gewaarschuwd voor waterhozen. We zullen zien. Dat blijkt uiteindelijk wel mee te vallen. We pakken nog even een stukje strand mee en vullen op de terugweg naar de auto nog wat vocht bij. Terug naar de auto maar weer en op naar Sluis. Onderweg terug heeft het op een aantal plekken flink geregend. Wij hebben het tot nu toe droog gehouden en hebben voornamelijk ☀️ gezien. Terug bij het hotel in Sluis hebben we onze eerste bui. Even chillen voordat W nog even de hardloopschoenen aantrekt voor een rondje over de stadswallen van Sluis. Dan even gauw onder de douche en daarna Sluis in om te eten. W wil graag mosselen, is een moetje als je in Zeeland bent. M kan dat niet zo bekoren maar er is vast nog wel iets anders. Ons eerste adres heeft geen mosselen op de kaart staan lijkt het. Doe maar de volgende, die is gesloten. Dan gaan we weer naar Kaai 10. Die heeft wel mosselen. Eergisteren waren we hier ook. Toen was het menu wat beperkter vanwege de avondmarkt. W gaat dus voor de mosselen, M heeft fish & chips. Allebei eten we lekker. Het toetje van van de week smaakte ook goed dus nemen we allebei nog een coupe advocaat 😋
De koffie doen we in het hotel. Daar doen we ook lekker de beentjes omhoog.
Het weer; bewolkt maar voornamelijk zonnig. Later flink wat wind en buiten maar die laatste hebben we veelal kunnen ontlopen.