Rondom Kerteminde
6 september 2026 - Kerteminde, Denemarken
Zondag 6 september
We starten de dag met een hardloop rondje. Het is lekker loopweer met 13C en een zonnetje. Er staat wel een bak wind. Het is afwisselend. Langs het water, door het bos, langs het fjord en een stukje door de bebouwing. En het is niet vlak. Vandaag verzorgen we zelf ons ontbijt. Stuk kariger dan we gewend waren de afgelopen dagen. Prima zo ⚖️ Tijdens het ontbijt plannen we de dag. Genoeg te doen denken we. Eerst weer terug naar Odense. Parkeren is hier weer betaald en we lopen de stad in. W heeft een route gemaakt de stad in en we komen per ongeluk (echt waar!) langs de Starbucks. Eerst koffie dan maar. Dat is het nogal druk en er staat maar één barista de drankjes te maken dus het duurt nogal lang. De winkel die W op het oog heeft valt ook wat tegen. Scheelt weer in de portemonnee 😉 We lopen nog even rond. De meeste winkels zijn gesloten en dat is toch iets minder gezellig dan gisteren. We denken dat we het wel gezien hebben en gaan terug naar de auto. Zo pakken we op de valreep nog het H.C. Andersens hus mee. Een mooi gebouw met sedum dak in een soort parkje. Erg leuk. We kijken nog even binnen. Het museum gaan we niet in maar we kijken nog wel even in het winkeltje.
De parkeergarage is erg groot en loopt, zien we later, ook langs het H.C. Andersens hus. We hebben zelfs nog even de verkeerde ingang te pakken maar uiteindelijk komt het goed. We gaan weer richting Kerteminde maar er vlak voor slaan we af naar het Viking museum. In het Viking Museum Ladby kun je het oudste koninklijke graf van Denemarken binnenstappen. Hier werd meer dan 1.000 jaar geleden een naamloze koning in zijn Vikingschip begraven. Het museum bevat het enige scheepsgraf van Denemarken uit de Vikingtijd. Het Ladby-schip wordt geklimatiseerd bewaard als een grafkamer in een herbouwde grafheuvel precies op de plek waar het in 1935 werd gevonden. Archeologisch onderzoek heeft vastgesteld dat het Vikingschip rond het jaar 925 op het land werd getrokken, waar de dode koning in het schip werd begraven met zijn 11 paarden, 4 honden, wapens en andere waardevolle goederen.
Ook kun je het gereconstrueerde Vikingschip, de Ladbydragen, zien liggen in het fjord.
Naast het graf en de boot is er ook nog een een tuin en twee huisjes nagebouwd. Al met al best leuk zo en we zijn er even zoet mee.
Onze volgende stop is vlak bij ons appartement. Ertegenover om precies te zijn. We gaan naar Fjord&Bælt. Een gecombineerde toeristische attractie en onderzoeksinstelling. De belangrijkste attractie zijn de havenbruinvissen, waar Fjord&Bælt een van de weinige plaatsen ter wereld is waar je deze walvissen van dichtbij kunt zien. Er zijn ook zeehonden en andere kleinere zeedieren die in aquaria worden gehouden Het is wederom erg leuk en ook hier vermaken we ons. Als we klaar zijn doen we bij de buren nog even boodschappen. Het is een forse super, fijn! Vanavond staat er pasta op het menu. Het wordt wel een beetje een uitgeklede versie. Thuis drinken we eerst nog thee+. De laatste want de chocolaatjes zijn nu op. Ook boeken we een hotel ten noorden van Kopenhagen. We zitten iets van Kopenhagen af want in de stad is echt vreselijk duur. Al met al valt het reserveren niet mee maar ook dat lukt uiteindelijk. Ondertussen is het kooktijd geworden. De uitgeklede pasta smaakt prima 😌 Nu kunnen we weer in de avondstand.
Het weer; droog! En het zonnetje laat zich goed zien. Met 17C wel wat frisjes maar ons hoor je niet klagen.