Gatlinburg
10 september 2024 - Gatlinburg, Tennessee, Verenigde Staten
Maandag 9 september
Gatlinburg
We zijn er weer lekker vlot bij vanmorgen. Komt mooi uit want Clingmans Dome staat op de planning vandaag en hoe eerder we daar zijn hoe beter het is (vanwege de drukte maar ook voor de smoke). Eerst maar eens ontbijten. Lekker met pancakes, bagels en fruit (vers). Als we klaar zijn en teruglopen komen we een Amish stel tegen. Een vrouw met een kapje op en beiden verder nogal traditioneel gekleed.
We gaan op pad en rijden richting Clingmans Dome. Onze eerste stop is een bord van de Cherokee Indian Reservation. Ook in het Cherokee. Nog geen kilometer verder staat het NP bord van de Great Smoky Mountains. Kunnen we ook weer mooi afvinken. Nog weer een kilometer verder de volgende stop. Op de wei voor het VC staat een kudde elks en een groepje wild turkey. (Deze VC bedoelde de hoteljuffrouw gisteren en niet die waar we 40 minuten voor heen en 40 minuten terug moesten rijden)
Omdat het VC nog niet open is (9.00) lopen we even over de oude boerderij. Leuk om te zien hoe de mensen vroeger leefden/boerden. In de achterste schuur hebben we nog leuk zicht op een elk die ligt te herkauwen. Aardig dichtbij maar we staan veilig in de schuur. Als het VC open is gaan we die kant op. Bij de ranger kopen we 2 parkeertickets. Eentje voor vandaag en een voor morgen. Voor het park zelf hoeven we geen fee te betalen maar voor het parkeren (langer dan een kwartier) wel. Maar normaliter kost toegang tot een park een dollar of 40 dus ons hoor je niet klagen. Het is een vriendelijke ranger en we hebben even een aardige babbel. M geeft hem een sleutelhanger met klompjes en krijgt er een pin voor terug 😁 Hoe aardig is dat. We gaan in the road again richting Clingmans. Op de kaart zien we dat we de staatsgrens met Tennessee een paar keer oversteken maar er staat nergens een bordje. De bomen beginnen al wel licht te kleuren. Dat moet als het echt herfst is een prachtig gezicht zijn. We zien nog meer turkeys. Bij Clingmans Dome aangekomen parkeren we de auto. Het is wel druk maar er is nog plek genoeg. Er gaat een pad omhoog naar de daadwerkelijke toren van een halve mijl. Het is behoorlijk steil maar prima te doen vinden we. Op het laatste stuk ligt nog berenpoep, vol met bessen en zaden. Oppassen dus. Het uitzicht op de toren is mooi en ondanks dat we niet de enigen zijn prima te doen. Terug bij de auto eten we een yoghurtje (W) en banaan (M). Die hadden we uit het hotel meegenomen.Onze volgende stop is uitzichtpunt Newfoundland Gap. Hier start of finisht ook de Appalachian trail. Deze is in totaal 2150 Miles lang en gaat door 14 staten. Het is het langste aaneengesloten voetpad ter wereld. We willen er wel een kort stukje over wandelen en dat doen we dan ook. Het pad gaat gelijk aardig omhoog. Maar omdat we niet weten of de trail die we lopen een loop of een op en neertje is keren we maar om. Terug op de P-plaats zien we dan eindelijk het bordje van de staatsgrens (W). Na nog een muffin (van het hotel) vervolgen we onze route naar Gatlinburg. Het is druk! Het hotel in Gatlinburg vinden we snel. Wel moeten we iets omrijden want ze zijn met de weg aan het werk. Onze kamer is al klaar dus kunnen we al inchecken. Fijn! Het is meer een suite eigenlijk met een aparte zithoek. Sjiek de friemel. Hier houden we het wel twee nachten uit. Ondertussen zijn we wel aan de koffie toe dus we gaan eerst het dorp maar eens in. Wat een gezelligheid! In vergelijking met gisteren heel andere koek. Een hoog Efteling/poppenkast gehalte maar wel op een goede manier. Er is een Starbucks dus die pakken we eerst. Daarna lopen we nog even door het stadje. Leuk! Er is ook al versierd voor Halloween. Eigenlijk willen we niet de rest van de dag in de stad blijven hangen. Dus terug naar het hotel en terug het park in. We hadden de afslag naar Cades Coves nog niet gehad en die staat ook nog op de to do lijst. We stoppen nog even bij het VC en horen dat de weg naar Cades Cove morgen ochtend is afgesloten. Als we willen kunnen we wel over Pigeon Forge rijden maar dat is wel goed om. Dus pakken we ‘m nu. Het is 40 minuten rijden zonder stops. Maar dat lukt natuurlijk niet 😁 Er staan op een gegeven moment auto’s langs de kant van de weg en dan weet je het wel, er is wat te zien. En ja hoor, daar is tie dan. Een zwarte beer met twee kleintjes. Echt te schattig. Ze verdwijnen uit beeld en we zien ze vervolgens de weg oversteken. Verder maar naar Cades Cove. Daar pakken we de loop. We zien gelijk weer een kudde turkeys maar verder is de loop eigenlijk vrij saai. De weg er naar toe vinden we allebei leuker. We korten op een gegeven moment maar af ook omdat onze voorliggers (en dat zijn er nogal wat) niet echt doorrijden. Op het moment dat onze shortcut weer aansluit op de gewone loop wordt het weer file rijden. Dat komt mede door een, jawel, zwarte beer. M ziet nog net het laatste stuk beer verdwijnen. Aan het eind van de loop pakken we de weg weer terug naar Gatlinburg. Daar weer aangekomen parkeren we de auto weer en lopen dan richting dorp voor het eten. Er komen mensen teruggelopen die ons waarschuwen voor een grote beer. We besluiten toch door te lopen voor een fotootje maar de beer zien we niet. Eten doen we bij Cumberland Jack’s. W fire in the hen house (kip dus) en M blackend salmon. Lekker, we hadden ook wel zin in wat. Als we teruglopen zien we vlakbij het hotel wél een beer. We moeten even doorpassen want hij loopt onze kant op. Achter een hek kunnen we op fatsoenlijke afstand nog een filmpje maken. Helemaal leuk. We lopen het laatste stukje naar het hotel waar we de dag weer afsluiten.
Het weer; een frisse start maar wel zonnig. De temperatuur liep al snel op naar 25C en zonnig.