Couloutre eo

3 juni 2025 - Couloutre, Frankrijk

Dinsdag 3 juni omgeving Couloutre

We zijn redelijk op tijd wakker maar vallen toch weer in slaap. Waarschijnlijk hebben we wat rust nodig want we hebben een aardig rukje geslapen. Opstaan douchen en op naar de boulangerie in Donzy. Heerlijk verse croissantjes 🥐 en stokbrood 🥖. Op ons terras is de temperatuur goed genoeg om daar te kunnen ontbijten. Wat een heerlijkheid. Tegenover de voordeur staat een vogelvoerhuisje waar ook twee eekhoorns zitten. Das leuk! Later meldden ze zich ook nog in de boom bij ons terras.

Na het ontbijt vertrekken we naar Cosne Cours sur Loire, een half uurtje van hier en zoals de naam al doet vermoeden ligt het aan de Loire. We rijden er vlot naar toe maar het is er behoorlijk druk wat het parkeren wat lastig maakt. Uiteindelijk vinden we een plekje iets verder van het centrum af bij het station. Vinden we niet zo erg. Onze eerste stop is bij de farmacie voor paracetamol (1000mg, in NL nog nooit eerder tegengekomen volgens mij), muggenspray en anti jeuk, ook tegen muggen. We vervolgen onze route en lopen naar de Loire. Een ander riviertje wat we zien en die ook hier door Couloutre loopt, de Nohain, mondt hier in uit. Het verschil in hoogte is mooi te zien en levert bovendien een mooie waterval op. Het stikt hier trouwens van de luizen, om gek van te worden! Nu eerst maar eens koffie. Op de weg naar de rivier kwamen we al wat aardige tentjes tegen. Het is er ook druk dus datr zit vast snor. Het duurt echter zo lang voor er iemand komt (groot terras, druk en maar één persoon te bedienen) dat we ons verplaatsen naar de buren. Daar bestellen we een cappuccino op z’n Portugees oftewel met slagroom. Prima terras wissel 😉 Na de koffie lopen we met een klein ommetje door de winkelstraat weer terug naar de auto. Via het pottenbakkersdorpje Saint Martin des Champs, waar we vorig jaar ook gestopt zijn en koffie hebben gedronken, rijden we naar Saint Fargeau. We parkeren op dezelfde plaats als vorig jaar. Er staan wel borden met een parkeer verbod en een briefje erbij maar we kunnen er geen chocola van maken. Bovendien staan er meer auto’s dus gokken we er maar op dat ‘t kan/mag. We lopen het stadje in en er lijkt weinig verandert. Ons koffie adresje is vandaag helaas gesloten. We lopen eerst maar eens een rondje door het dorp. Het is een leuk stadje met een groot kasteel. Maar ook hier stikt het van de luizen wolken vooral op plaatsen  waar bloemen staan valt ons op. Adem even inhouden en snel weer door heen. Bij de kerk lopen we nog even binnen en branden een kaarsje. Daarna vervolgen we onze wandeling weer en pakken een terrasje. Ook hier is de bediening ver te zoeken dus gaan we onverrichte zake door naar ander terras. Daar is het prima alleen wordt de tafel maar half leeg gehaald. Overal is wel wat 😉 We zitten in ieder geval lekker buiten. Verder gaat het weer door het stadje en daarna terug naar de auto, op naar Donzy.

Net buiten het stadje zien we langs de kant van de weg een dood gereden das. Flink beest! In Donzy aangekomen parkeren we de auto op het dorpsplein en gaan dan te voet het dorp in. We volgen (blijkbaar) de kikkerroute en overal hangen bordjes met verwijzingen naar iets aan het betreffende huis. Best grappig. Ook komen we vrij vlot een waterrad tegen (moulin de maupertuis). Zo te zien moet het rad wel opgeknapt worden maar het is een indrukwekkend groot ding. We lopen verder naar de oliemolen. Heel grappig, je kunt hier gewoon naar binnen lopen en langs draaiende molenstenen lopen. Bij de ingang wordt wel gewaarschuwd dat ouders hun kinderen in de gaten moeten houden. Het is leuk om het proces van olie maken zo te zien. Hier komt ook de olie vandaan die M heeft gekregen van Ron en Mariëlle. We kopen er ook nog een potje hazelnoten pasta. We hebben geproefd en het akkoord bevonden 😁 Met een ommetje lopen we weer naar de auto en rijden een klein stukje terug naar de intermarche voor ons avondeten van vandaag en morgen. Iets met fruit, yoghurt en cruesli vandaag een pasta voor morgen. We rijden terug naar Couloutre waar M thee zet en W een stukje gaat lopen. M is nog niet fit en slaat over. Bij terugkomst van W eten we buiten op ons terras. Er is ondertussen wel een windje opgestoken. De voorspellingen voor morgen zijn niet al te best. We zien het wel. Na het eten kletsen we nog even met Ron en Mariëlle. We drinken op ons terras nog koffie en sluiten zo de dag af.

Het weer; zonnig met bewolking, 24C