Pelm-Gerolstein (was de bedoeling)

29 augustus 2025 - Gerolstein, Duitsland

Vrijdag 29 augustus

In de buurt (was de bedoeling)

We zijn iets later vanochtend. Dat maakt niet zoveel uit, we willen toch in de buurt blijven. Na ons ochtend ritueel pakken we de auto voor een ritje van zo’n vijf minuten. De eerste optie was wandelen maar eerst een half uur wandelen om op de plek van bestemming te komen en daarna te gaan wandelen werd verworpen. De tweede optie om met de fiets te gaan werd ook afgewezen. Achteraf terecht want klimmen met 10 % over een afstand van een kleine twee kilometer is net iets teveel van het goede. Via het kasteel wat boven Pelm ligt en de adler und wolfspark rijden we naar de parkeerplaats dichtbij het Juddekirchhof. Van daaruit start onze wandeling. Al snel komen we bij het Juddekirchhof. De Romein Marcus Victorius Polentius schonk in 124 na Christus een tempel aan de godin Caiva. De plaats van de tempel wordt tegenwoordig in de volksmond "Juddekirchhof" genoemd. De naam komt van "Joddekirchhoff", "binnenplaats rond de kerk (heiligdom) van Jodd". Na de verwoesting van de tempel in de 6e eeuw zijn de fundamenten en overblijfselen van de omringende muren van het tempeldistrict tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. De fundamenten zijn te zien en geven wel een indruk hoe het gaat moet zijn. We wandelen verder in de richting van Gerolstein. De bedoeling is om de Gerolsteiner Dolomieten te bewandelen. Die zien we wel als we uiteindelijk op het plateau wat over Gerolstein bereiken maar het ziet eruit alsof het niet toegankelijk is. We besluiten dat het zo ook wel goed is. Onderweg naar het plateau zien we nog droge kraters (verschillende formaten) en de wind is behoorlijk aangetrokken. Zelfs de route paaltjes waaien om 🤪 We gaan weer terug naar de auto. Eerst rijden we een klein stukje terug om wat foto’s van het kasteel te maken. Daarna rijden we weer terug en komen via de Gerolstein fabriek (bronwater) Gerolstein binnen. We zijn zo onderhand wel aan de koffie toe. Dat wordt een koffie+je bij Prümtaler. Het lijkt ons wel leuk om de fabriek te bezoeken maar die blijkt op vrijdag middag gesloten. Plan B dan maar, Bad Munstereifel. Goed dat we dan toch al met de auto zijn. We rijden gelijk door. Mooie secundaire route. Na een klein uurtje arriveren we. Een P vinden we vlakbij de toegangspoort. Lopend naar de poort komen langs een open lucht spa van Kneipp. Grappig. Via de poort lopen we het stadje in. Het is een leuk stadje met (outlet) winkels en vakwerk huizen. Gezellig druk. Het doet ons denken aan Valkenburg met een leuk riviertje door het centrum. Blijkt dat in 2021 hier en in de omgeving de boel ook behoorlijk is overstroomt. Op 24 juli 2021 veroorzaakten slagregens een overstroming in het Ahrdal. Er verdronken 135 mensen, het water vernietigde 60 van de 112 bruggen. De “Wiederaufbau” is nog lang niet voltooid maar de bergen puin en modderbanken zijn opgeruimd en je ziet er nu haast niets meer van. In de regio, langs de rivier Ahr, zijn bijna alle bruggen waarover het Ahr-fietspad en de spoorlijn liepen, simpelweg weggevaagd door de gigantische vloedgolf. Bizar!

We hebben het gezien en lopen weer terug naar de auto. Op de terugweg willen we naar de radiotelescoop Effelsberg. Met een diameter van 100 meter was het tot 2000 de grootste mobiele radiotelescoop ter wereld. Helaas is de weg iafgesloten en we weten niet hoe lang de omweg is dus laten we dat maar voor wat het is. Onderweg terug naar Pelm zien we wel twee reeën (eindelijk met al dat bos en die weiden). Om 16.00 zitten we aan de thee in ons huisje. Ff chill! Toch moeten we er nog even uit om boodschappen te doen dus dat doen we eerst. Kunnen we daarna nog de finish van de Vuelta zien. Via de rechterkant  van het spoor rijden we naar Gerolstein. Eerste stop is bakker Prümtaler voor brood morgenochtend. Begint het net te regenen. Bah! Gauw door naar de Edeka. Het wordt pizza vanavond, lekker makkelijk. Door de regen terug naar huis. En je raadt het nooit, als we thuis zijn is het droog 🤦🏼‍♀️ Nog even zitten en Vuelta kijken. Ondertussen wordt de oven voorverwarmd. De pizza’s 🍕 zijn snel klaar en smaken goed! Opruimen, koffie en om is de dag weer.

Het weer; bewolkt, fikse wind maar droog en redelijk warm 21C